please wait, site is loading

Blog

Colectionez carti vechi despre fotografie …

Posted on: 14/08/2009 by Narcis Virgiliu | 4 Comments

_NVI5554

Colectionez carti vechi despre fotografie . Daca se poate mai vechi decat aceasta al carui posesor mandru ma simt adica dincolo de 1937 si editate in limba romana .

Citez cateva pasaje absolut delicioase din aceasta carte editata in anul 1937

“Fotografia moderna.Prin fotografie se intelege un procedeu mecanic de inregistrare cu ajutorul razelor de lumina. Pentru a putea realiza acest lucru fotografia are de rezolvat doua probleme: 1). Sa gaseasca mijlocul prin care razele de lumina sa formeze o imagine clara si luminoasa dela un subiect oarecare si 2). Sa gaseasca mijlocul de conservare a acestei imagini… ”

“Despre lumina. Simturile noastre ne mijlocesc contactul cu lumea inconjuratoare. Simtul vazului ne da prin intermediul ochilor primele notiuni despre ceia ce este si se petrece in jurul nostru. Pentru ca aceasta sa fie posibil, trebuie sa existe ceva, care sa vie si sa loveasca ochiul nostru, acest ceva noi numim lumina….”

“Despre lentile. In viata practica intalnim lentile aproape la fiecare pas. Forma cea mai cunoscuta a lor este sticla de ochelari. Lentilele nu sunt altceva decat niste corpuri de sticla marginite de doua suprafete: ambele sferice, sau una sferica si alta plana….”

“Despre obiectivul fotografic. Obiectivul fotografic este o combinatie de lentile convergente si divergente, facuta cu scopul de a se obtine imagini clare si luminoase. El este organul esential al aparatului fotografic si in acelasi timp un instrument optic de inalta preciziune….”

“Ingrijirea obiectivului fotografic. Obiectivele trebuesc pazite de praf, de umezeala si de actiunea prea puternica a razelor solare…. Ele nu trebuesc sa ramae niciodata libere si expuse la toate intemperiile…. Deobiceiu cand se curata obiectivul, acesta se demonetaza de pe aparat si se descompune, dupa posibilitate, in doua sau mai multe parti…. Daca genvindurile nu merg, se introduce un pic de petrol lampant si se asteapta pana cand acesta a patruns in santurile gevindului…”

“Aparatul fotografic. Aparatul fotografic este o masina de inregistrat imagini cu ajutorul razelor de lumina. Stramosul sau este, dupa cum am vazut camera obscura . Imaginele obtinute cu ajutorul camerei obscure neindeplinind conditiunile de claritate si luminozitate impuse in fotografie, ea a fost transformata, prin adaptarea unui obiectiv, intr-un aparat fotografic . Introducerea obiectivului schimba rolul camerei obscure . Ea se transforma din aparat “creator” de imagini in aparat “protector” al imaginei formate de catre obiectiv.”

“Laboratoare si Ateliere . In fotografie, lucrand cu material sensibil la lumina, o serie intreaga de operatiuni vor trebui executate la adapost de o lumina vatamatoare, in camere pe care le vom amenaja special pentru aceasta…”

Termin cu un alt citat si cu o gandire extrem de profunda a autorului Dr. Traian S. Negreja

“Pentru ce fotografiem noi amatorii ? Numai pentru a obtine o amintire pentru noi, fara interes pentru cei din jurul nostru sau pentru cei ce ne vor urma ? Desigur ca NU . Vrem ca fotografiile noastre sa reprezinte gandirea noastra, vrem ca ele sa contie o viata si un suflet inspirat de noi, vrem ca ele sa reprezinte o pagina scrisa in imagine din epoca in care traim. Degajati de ori si ce prejudiciu si eliberati de reguli rigide, sa dam libertate gandirei pentru a o afirma si a o exprima, printr-o imagine, asa cum am vrut noi si asa cum a fost gandirea noastra”

4 Responses

  1. Gabriel — 17/08/2009 at 07:37

    Salut, intradevar aceste citate pe care le amintesti aici sunt foarte vechi dar totusi in acelasi timp sunt si foarte noi, dupa parerea mea. De ce ? Pai fotografia s-a schimbat foarte mult in ultima vreme…. sau poate nu.. s-a schimbat mai mult tehnica dar partea de artistic si de lumina nu cred ca are cum sa se schimbe vreodata, astfel am fost uimit sa descopar intr-o carte mai veche ( nu o stiu momentan cum ii zice dar am sa ma uit peste ea acasa ) mai multe lucruri interesante decat intr-o carte noua, roata nu se poate inventa de doua ori, la fel si fotografia.
    Sunt in continu proces de autoeducare in fotografie si pot sa spun ca nu prea stiu mare lucru, mai ales despre istoria fotografica a tarii noastre, de mai marii fotografii ai romaniei.
    O saptamana placuta in “intersesctie”!

    Reply
  2. Atelierele Albe » O carte — 19/08/2009 at 15:25

    […] de la Narcis: related post Categories: photo Tags: Comentarii (0) Trackbacks (0) Lasă un comentariu […]

    Reply
  3. Catalin — 19/08/2009 at 16:59

    http://www.flickr.com/photos/csavules/2210353672/
    La 11 ani, cu un an inainte sa descoperim ca are cancer, acum e intr-un loc mai bun, si cred ca isi aduce aminte cu placere de cind hoinaream prin parc si ii faceam portrete.

    Reply
  4. Molnar Attila — 24/08/2009 at 21:00

    http://www.flickr.com/photos/36481158@N02 pe acest link gasiti 7-8 poze de Carol Pop Szathmari (Szathmari Pap Karoly) inca necunoscute trebuie sa va uitati la toate nu sint unul dupa altul …este si o fotografie necunoscuta cu Carol I

    inca trei poze de Szathmari pe acest website http://www.fotomuzeum.ro

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + 11 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>